joi, 31 ianuarie 2013

Raspunderea hotelierului fata de client


Depozitul hotelier in Noul Cod Civil

        NCC reglementeaza expres raspunderea hotelierului pentru prejudiciul cauzat prin furtul, distrugerea sau deteriorarea bunurilor aduse de client in hotel. In categoria acestora, legea include bunurile aduse de client si aflate:
  • in hotel pe perioada cazarii;
  • in afara hotelului, dar pentru care hatelierului si-a asumat obligatia de supraveghere pe perioada cazarii clientului;
  • in hotel sau inafara acestuia, pentru care hotelierul si-a asumat obligatia de supraveghere pentru un interval de timp rezonabil, anterior sau ulterior cazarii clientului.
          Hotelierul raspunde pentru vehiculele clientilor atata timp cat acestea se afla in garajul sau parcarea hotelului, precum si pentru bunurile ce se gasesc, in mod obisnuit, in acestea. Pe perioada cazarii, hotelierul trebuie sa puna la dispozitia clientilor spatii speciale de depozitare (altele decat casele de valori din interiorul camerelor de hotel) pentru pastrarea documentelor, banilor sau a altor obiecte de valoare. Hotelierul poate refuza pastrarea in aceste spatii a anumitor bunuri numai daca, tinand seama de importanta si conditiile de exploatare ale hotelului, acestea sunt excesiv de valoroase ori incomode sau periculoase.
         Raspunderea hotelierului este, in general, limitata, acesta putand fi obligat sa plateasca clientului o suma ce reprezinta maximum o suta de ori pretul afisat pentru inchirierea pentru o zi a unei camere in respectivul hotel (de exemplu, pentru bunurile furate, distruse sau deteriorate din casa de valori aflata in camera de hotel). Sunt, insa, si situatii in care hotelierul poate fi obligat sa plateasca o suma mai mare, care sa acopere intregul prejudiciu:
  • daca prejudiciul este cauzat din culpa hotelierului sau a unei persoane pentru care acesta raspunde;
  • daca bunurile au fost incredintate spre pastrarea hotelierului;
  • daca hotelierul a refuzat primirea spre pastrarea bunurilor clientului pe care, potrivit legii, era obligat sa le primeasca.
         Pentru a-si putea recupera prejudiciul produs prin furtul, distrugerea sau deteriorarea bunurilor pe care le-a dus el insusi ori care au fost aduse pentru el in hotel, clientul:
  • trebuie sa informeze administratia hotelului in cel mult 24 de ore de la data la care a aflat despre prejudiciu;
  • trebuie sa exercite actiunea in repararea prejudiciului in termen de 6 luni de la data producerii acestuia.
          Dovada introducerii bunurilor in hotel poate fi facuta prin martori, indiferent de valoarea acestor bunuri. In cazul in care clientul nu achita pretul camerei, hotelierul poate retine bunurile acestuia si le poate chiar valorifica, in anumite conditii. Hotelierul nu poate retine, insa, documentele si efectele personale ale clientului.

Sursa text: Noul Cod Civil actualizat 2012
Sursa poza: www.illinoisaaf.org



       
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu